De Stabijhoun

24 november 2015

Kennismaking met de Stabijhoun

Stukje geschiedenis:

De Stabijhoun komt uit Friesland. Het ras is omstreeks 1800 voor het eerst ontdekt en werd in 1942 door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend. De Stabijhoun is bij het FCI erkend en valt onder rasgroep 7 (Staande jachthonden) De voorvaderen moeten waarschijnlijk gezocht worden bij de spanjoel (of spaniel), die tijdens de Spaanse bezetting meegekomen waren naar het noorden. Het is een staande hond, die gebruikt werd voor de jacht op haar- en veerwild. De Stabijhoun deed ook dienst als mollen- en bunzingvanger, optrad als waakhond en soms ook als trekhond werd gebruikt.
Het is een veelzijdige hond die tegenwoordig als gezelschapshond wordt gehouden.

Gebruik:

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de Stabijhoun uitsluitend leefde op het Friese platteland en zich op en rond de boerderij behaaglijk voelde. De omschakeling van het sobere, kalme en rechtlijnige leven als boerenhond naar het stadse leven als gezelschapsdier betekende een omschakeling.

Het uitstekende karakter maakt de Stabijhoun geschikt als huishond, maar dan wel een huishond die dagelijks veel beweging nodig heeft! De Stabijhoun is een goede gezinshond, die zich aan het ´stadsleven´ heeft weten aan te passen, maar van het buitenleven houdt en graag met zijn/ haar baas in ´weer en wind´ de natuur in gaat. De Stabijhoun is een prima werkhond, die, mits goed opgeleid, ook voor de jacht geschikt is. Ondanks zijn open en tamelijk onbevangen karakter kan een Stabijhoun in een drukke omgeving wat nerveus ogen. In huis is hij echter rustig en geduldig.

Bron: NVSW ( www.nvsw.nl)

Wordpress thema: jouw.space